Elektronisk musik, projektioner och dans som trollbinder. Nova Ruth och Grey Filastine har hänfört publik världen över och nu är det Malmös tur. På tisdag landar duon i stan för Sommarscens första gig på nya spelplatsen Lokstallarna.

Det är svårt att tänka sig en bättre invigning på Lokstallarna än med producenten Grey Filastine och vokalisten Nova Ruth. Deras mix av elektronisk och akustisk pop med experimentella inslag från traditionell musik, trummaskiner och synth kommer gör sig perfekt i den postindustriella miljön.

Med sig på turnén Drapetomania har bandet en visuell scenshow med dansare, ljus, video och design för att skapa ett framträdande som är en ”radikalt annorlunda vision av det möjliga”. Sommarscen är mycket stolta över att bandet tar sig hit efter att under våren och sommaren uppträtt i bland annat Moskva, Amsterdam, London, Rom och Barcelona.

Grey Filastine är baserad i Barcelona som producent, kompositör och videoartist. Han är ursprungligen taxichaufför från USA som studerat slagverk och blev med sin grupp International Sound Brigade ett stående soundtrack för globaliseringsprotesterna mot WTO i Seattle 2009. Första skivan ”Burn It!” kom redan 2006 och han har sedan dess släppt flera studioalbum.

Nova Ruth, med rötter i Indonesien, blev fostrad av sin far att sjunga andliga sånger och har i vuxen ålder bland annat varit aktiv i den rapgruppen Twin Sista. Vid sidan av musiken arbetar hon med ett nätverk av video-aktivister och hackare i sydöstra Asien. De båda möttes när Filastine var på världsturne i Jakarta och resten är som man säger historia.

Merit Hemmingson och Lava Bangs

Dagen efter ovan nämnda spelning är det Merit Hemmingsons tur att ställa sig på samma scen för att med sin hammondorgel tolka den svenska folkmusikskatten. Med femtio års erfarenhet som artist och nyligen invald i svenska Music Hall of Fame är Hemmingson mer aktuell än någonsin. Under förra året utgavs albumet ”Merit”, hennes första skiva med bara egenkomponerat material.

Kvällen på Lokstallarna avrundas sedan med en smäll. Indiepunktrion Lava Bangs från Göteborg håller sommarkvällen levande med punkens energi och en sångröst som lär höras ända till Värnhemstorget.

Välkomna!

——————————————————–

Kontakter

Anna Novovic
Konstnärlig ledare Sommarscen Malmö
anna.novovic@malmo.se
0735 73 54 92

Kommunikatör
Jon Willén
jon.willen@malmo.se
0708 53 28 12

——————————————————-

HELA VECKANS PROGRAM

Böjligheter Möjligheter med Embla dans & teater

Böjligheter Möjligheter är en bågformad dansföreställning bland kolossala byggklossar där allt är möjligt. Där någon ser en elefant ser någon annan en tunnel att krypa in i. Skulpturer byggs upp och byggs om för att hela tiden skapa något nytt och kittla publikens fantasi. Möjligheterna för vad klossarna kan föreställa är oändliga! Från 2 år.

Tis 11 juli kl 10 Lindängeparken
kl 14 Grevens park

Ons 12 juli kl 10 Ellstorpsparken
kl 14 Pildammsparken

Tor 13 juli kl 10 Grönalund
kl 14 Videdalsparken

Fre 14 juli kl 10 Mellanhedsparken
kl 14 Kroksbäcksparken, äventyrslekplatsen

Lör 15 juli kl 14 Kungsparken

Casuarina

En av de främsta och mest respekterade brasilianska sambagrupperna kommer nu äntligen till Sverige och Malmö! Casuarina har sitt ursprung i Rio de Janeiros bohemiska kvarter Lapa och har i 15 år spridit sin musik över hela Brasilien och i mer än 20 länder. Förbered er på sommarens kanske bästa och svängigaste sambafest med massor av dans, handklapp och värme.

Tis 11 juli kl 19 Pildammsteatern

Filastine & Nova Ruth

Filastine & Nova Ruth är ett samarbete mellan sångerskan Nova Ruth och producenten Grey Filastine. Med samtida elektronisk musik, projektioner och dans har duon trollbundit publiken med hyllade spelningar i hela världen. Lokstallarnas postindustriella omgivning kommer ge showen ett extra lyft.

Tis 11 juli kl 22 Lokstallarna, Kirseberg

Sju gånger sju med Norrdans

Norrdans firar Finlands 100-årsjubileum och reser till Malmö med en högklassig och energifull dans- och musikföreställning. Sju koreografer har fått i uppgift att på vars sju minuter gestalta Finlands mest älskade brödraskara. I närkontakt med publiken erbjuds en modern tolkning av Aleksis Kivis finska nationalepos
”Sju bröder”. Hurra för Finland!

Ons 12 juli kl 19 Enskifteshagen
Tor 13 juli kl 19 Malmö Live, vid kanalen
Fre 14 juli kl 12 Scaniaplatsen
Fre 14 juli kl 19 Scaniaplatsen

Oh boy! – Allsång med Miriam Aïda

Nu blir det allsång! Den hyllade bossa nova- och jazzsångerskan Miriam Aïda bjuder in alla sångsugna till Pildammsteatern och en svängig timme med välkända örhängen från förr. Med sig har hon sitt husband och inbjudna gäster. Tre tillfällen med unika gästartister varje gång. Kvällens gäster är Flottens allsångsskeppare Lasse O, trettio-plussarna från humorgänget Stallet samt den brasilianska sambaorkestern Casuarina.

Ons 12 juli kl 19 Pildammsteatern

Även 26 juli och 2 aug.

Merit Hemmingson

Genom att tolka den svenska folkmusikskatten på hammondorgel med influenser av jazz och psykedelisk rock har Merit Hemmingson tillgängliggjort en musiktradition som för den breda allmänheten legat i träda. Hon firar nu 50 år som artist med respektingivande 20 album i bagaget och en nyvunnen plats i svenska Music Hall of Fame.

Ons 12 juli kl 19 Lokstallarna, Kirseberg

Lava Bangs

Denna indiepunktrio från Göteborg tar med sig attityden, gitarr-riffen och ett sound inspirerat av 90-talets Riot Grrrl-rörelse i USA. Det råder inga tvivel om att Lava Bangs kommer att leverera en fartfylld liveshow i Lokstallarnas industriromantiska skugga. Upplev punkens energi och en sångröst som lär höras ända till Värnhemstorget.

Ons 12 juli kl 21 Lokstallarna, Kirseberg

Zhou Family Band

Släkten Zhou från östra Kina har fört vidare en folkmusikalisk tradition i 600 år. Dagens Zhou Family Band må vara ett bröllops- och begravningsband. Men missta er inte! Det här giget är ingenting som kommer i närheten av en svensk söndagsmässa. Med ett kinesiskt blåshorn i spetsen bjuder gruppen istället in till en extraordinär upplevelse som innehåller allt från hjärtskärande låtar till expressiva ritualer i ett helt galet tempo.

Tor 13 juli kl 19 Pildammsteatern

Tarabband

Tarabbands musik har omfamnats av allt från poeter i Gaza till klubbesökare i Beirut. Nyss hemkomna från en mellanösternturné kommer sexmannabandet under ledning av Nadin Al Khalidi nu äntligen till Pildammsteatern med musik som färdats från Baghdad via Kairo till Medelhavet och Paris. Kvällen till ära är de förstärkta med en stråkkvartett.

Fre 14 juli kl 19 Pildammsteatern

Sing

I det animerade äventyret ”Sing” har Koalan Buster fått stora problem med sin nedgångna teater. Men Buster är en evig optimist och satsar sina sista slantar på att hålla den mest storslagna sångtävlingen världen skådat. Bland de tävlande ser vi en blues-mus, en tonårig elefant med scenskräck, en utarbetad grismamma och ett punkrockande piggsvin som inte vill något annat än att slå igenom som soloartist. I samarbete med Folkets Bio Malmö och Tjejer i förening.

Regi: Garth Jennings | USA 2016 | 108 min | dialog på svenska (dubbad)

Fre 14 juli kl 22 Vänskapsparken, Ramels väg 41

Virpi Pahkinen

Koreografen och dansvirtuosen Virpi Pahkinen ger tillsammans med sitt kompani en exklusiv sommarmix skräddarsydd för Sommarscen. Dansföreställningen framförs till livemusik, specialskriven och framförd av musikern Jonas Sjöblom. Inspirerad av en viskande ökenvind och rörelsen i en vikning intar Pahkinen och hennes fyra dansare Pildammsteatern i sommarkvällen.

Lör 15 juli kl 19 Pildammsteatern

DJ Kapetanovic

I denna uppladdning inför visningen av filmen ”Min faster i Sarajevo” står ingen mindre än regissören själv bakom skivspelaren, guldbaggebelönade Goran Kapetanovic. Njut av medhavd picknick och tonerna från en noga utvald blandning av filmmusik från olika tider och genrer. Bättre filmpepp än detta får man leta efter.

Klockan 22 visas filmen ”Min faster i Sarajevo”. Se sidan 42.

Lör 15 juli kl 21 Slottsparken, vid pegasusstatyn

Min faster i Sarajevo

Zlatan har inte varit tillbaka i Bosnien sedan han flydde från kriget 1992. Men hans dotter Anja vill veta mer om sina bosniska rötter och lyckas få med honom tillbaka. Hon vet dock ingenting om sin fars tidigare liv. Hur ska han kunna berätta för henne? Denna smärtsamma men också komiska film belönades med två Guldbaggar.
I samarbete med Folkets Bio Malmö och Nordisk Panorama.

Innan visningen står regissören ”DJ Kapetanovic” bakom skivspelaren. Se sidan 25.

Regi: Goran Kapetanovic | Sverige 2016 | 58 min | dialog på svenska och bosniska | svensk text

Lör 15 juli kl 22 Slottsparken, vid pegasusstatyn

Powered by WPeMatico