Arabiska världsstjärnan Emel Mathlouthi är ett av Sommarscen Malmös riktigt stora namn. Dessutom blir det ett gripande radiodrama om graviditet och kamp i migrationens fotspår när Sommarscen går in i juli.

Tunisiska Emel Mathlouthi blev ett namn under den arabiska våren med sin version av låten ”Kelmit Horra”, och hon är numera en firad stjärna på den internationella musikscenen. Aktuell med sitt andra album ”Ensen” där hon samarbetat med Björks producent Valgeir Sigurdssontar kommer hon till Malmö och Pildammsteatern. Väl här presenteras ett unikt sound där tunisiska rytmer möter filmisk electronica och Emels starka vackra röst.

Brev till en krigerska

Detta lyriska radiodrama spelas upp för gemensam lyssning i Cronhielmsparken. Historien handlar om en kvinna som skriver ett brev till sitt framtida barn och berättar om hur hennes släkt, kultur och språk gått förlorat på flykt från krig och politiskt förtryck.

Regissörerna Saga Gärde och Athena Farrokhzad har skapat ett modernt och gripande drama och bjuder även in till ett samtal med poeterna och aktivisterna Lalo Barrubia och Jasmin Nur efter lyssningen. Konsten och dess begränsningar och möjligheter till politiskt motstånd och förändring står i fokus.

Athena Farrokhzad är en av Sveriges mest uppmärksammade poeter och dramatiker. Hennes debut ”Vitsvit” är översatt till ett tiotal språk och har dramatiserats av Saga Gärde för Sveriges Radio Drama och av Farnaz Arbabi för Unga Klara.

Saga Gärde är regissör och arbetar med dokumentära processer och kompositionella principer inom film, ljud- och scenkonst.

Jasmin Nur är poet och aktivist. Under 2016 representerade hon Malmö i den rikstäckande poesitävlingen Ortens bästa poet och i år tog hon hem priset som årets kvinnliga eldsjäl.

Lalo Barrubia är författare, performancekonstnär, översättare och redaktör. Grundare av Tre Tärningar, en Malmö-baserad kulturförening med syftet att göra översättningar och samla flerspråkiga författare.

——————————————————–

Kontakter

Anna Novovic
Konstnärlig ledare Sommarscen Malmö
anna.novovic@malmo.se
0735 73 54 92

Kommunikatör
Jon Willén
jon.willen@malmo.se
0708 53 28 12

——————————————————-

VECKANS PROGRAM

Öknens oas – en musikalisk saga med Nina och José

Det var en gång en kamel med tre pucklar. Så börjar den finurliga saga som teatergruppen InterAkt i samspel med publiken gestaltar med dans och centralafrikanska rytmer. Att vara annorlunda kan vara någonting bra och vänskap vinner alltid i längden. Det är budskapet i denna medryckande och musikaliska föreställning. Kom och släpp loss med Nina och José! Från 3 år. I samarbete med Mix Musik.

Tis 4 juli kl 10 Hammars park
kl 14 Beijers park

Ons 5 juli kl 10 Sevedsplan
kl 14 Blekeparken

Tor 6 juli kl 10 Risebergaparken
kl 14 Vänskapsparken, vid Ramels väg 41

Fre 7 juli kl 10 Enskifteshagen
kl 14 Rörsjöparken

Lör 8 juli kl 14 Kungsparken

Gatstenspoesi med Caféz

Ur skuggorna av det förgångna rullar en mystisk och vetgirig häst-å-vagn in. Passagerarna samlar på människornas sagor och berättelser för att förstå den tid vi lever i. Tillsammans med publiken skapas en interaktiv föreställning fylld av lek, poesi, musik och teater. Kom och hjälp Caféz att rulla vidare in i framtiden! Från 7 år.

Tor 6 juli kl 16 Malmö Live, vid kanalen

Fre 7 juli kl 19 Malmö Live, vid kanalen

Dans på Stan! med Skånes Dansteater

Skånes Dansteaters dynamiska ensemble skapar platsspecifika verk för Sommarscen. Genom dessa 20 minuter långa men intensiva nedslag får vi överraskande dansupplevelser på kända och okända platser. Njut dem som de är eller se dem som teasers för Skånes Dansteaters stora kalaskvällar på Pildammsteatern 7 och 8 juli.
I samarrangemang med Skånes Dansteater.

Tis 4 juli kl 15 Konsthallstorget

Tis 4 juli kl 19 Lotsplan på Ön

Ons 5 juli kl 15 Mobilia utomhustorg

Ons 5 juli kl 19 Flotten vid Paulibron

Emel Mathlouthi

Tunisiska Emel Mathlouthi har snabbt kvalat in bland de stora arabiska stjärnorna och i samband med den arabiska våren blev hennes version av låten ”Kelmti Horra” ett ledmotiv för jasminrevolutionen. På nya kritikerrosade skivan Ensen som släpptes i våras har hon samarbetat med Björks producent Valgeir Sigurðsson och skapat ett eget unikt sound.

Tis 4 juli kl 19 Pildammsteatern

Brev till en krigerska med Sveriges Radio Drama

En kvinna skriver till sitt framtida barn. Om varför hon inte har några släktklenoder att lämna i arv, om varför hon måste sjunga vaggvisor på ett språk hon inte behärskar och om den sorg som är kärlekens pris. Ett lyriskt radiodrama av poeten Athena Farrokhzad och regissören Saga Gärde om moderskap i migrationens fotspår. Efter lyssningen följer ett samtal med de medverkande. En produktion från Sveriges Radio Drama. I samarbete med Dela Kakan Produktion.

Ons 5 juli kl 19 Cronhielmsparken

RNB OUT LOUD

Allsång à la RnB med Suzanne ”Suuz” Naffah.
Se mer på sidan 15.

Ons 5 juli kl 19 Pildammsteatern Även 19 juli.

I huvudet på Teaterhögskolan

En sommarkurs som heter Konceptuellt scenkonstarbete – vad är det? I fem veckor har fyra studenter arbetat med sina idéer tillsammans med handledare och nu får publiken ta del av vad som har rört sig i deras huvuden. Kursen har handlat om att undersöka olika berättandetekniker som det sceniska konstverket kräver. För första gången flyttar Teaterhögskolan ut till en park nära dig!
I samarbete med Teaterhögskolan i Malmö.

Tor 6 juli kl 19 Mölleplatsen, bakom Slottsmöllan

Kalaskväll med Skånes Dansteater

Skånes Dansteater med gäster rör sig ut i sommarkvällen för att leverera en dansfest du inte vill missa. Aftonen kommer bjuda på guldkorn ur det gångna spelåret och ett smakprov ur höstens kommande stora föreställning, publiksuccén ”The Feeling of Going” av Ben Wright med nya solisten Oskar ”Moto Boy” Humlebo. I samarrangemang med Skånes Dansteater.

Fre 7 juli kl 19 Pildammsteatern

Lör 8 juli kl 19 Pildammsteatern

Mashrou’ Leila

Mashrou’ Leila från Libanon är ett av Mellanösterns mest framgångsrika indierockband. Just nu erövrar de världen med sin melankoliska folkrock uppbyggd på starka melodier och politiskt utmanande texter. Soundet är en blandning av allt från gitarrdriven indierock som Arctic Monkeys till den berömda libanesiska sångerskan Fairuz.

Sön 9 juli kl 19 Pildammsteatern

Powered by WPeMatico