Vårterminen är slut och Sveriges elever går på sommarlov. Många ser fram emot sol, bad och glass efter ett långt läsår. Men för vissa barn och unga innebär sommarlovet också en klump i magen. Över att vara den enda som är kvar hemma medan ens kompisar åker utomlands på solsemester. Eller att vara själva hemma medan ens föräldrar åker och jobbar.

Sommarlov slår hårdast mot de barn och unga som redan har det allra tuffast. Därför är jag glad över att regeringen gjort flera satsningar det här året som kommer öka jämlikheten för alla barn och unga i Malmö på sommarlovet. Här kommer fyra jämlikhetsreformer som kommer göra skillnad redan i sommar:

1. Höjt barn- och studiebidrag. Det höjda barn- och studiebidraget innebär att barnfamiljer och gymnasieelever kommer att få 200 kronor mer i månaden. Den första utbetalningen av studiebidragshöjningen för gymnasieelever kommer att betalas ut retroaktivt i klumpsumma för perioden mars-juni den 1 juli. Det innebär att man kommer få 900 kronor extra mitt under sommarlovet! Det är välbehövliga pengar för många elever och barnfamiljer.

2. Avgiftsfri kollektivtrafik. Alla har inte föräldrar som kan skjutsa en överallt. Därför är det bra att Socialdemokraterna i regeringen satsar 350 miljoner kronor för att möjliggöra avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet.

3. 10 000 fler sommarjobb. Regeringen avsätter 100 miljoner kronor i vårbudgeten till kommunerna för 10 000 fler sommarjobb till ungdomar som avslutat årskurs nio, årskurs ett eller två på gymnasiet. Fler sommarjobb är bra för det ger alla unga, oavsett ens föräldrars tjocklek på plånboken, nödvändig arbetslivserfarenhet för att kunna få jobb senare.

4. Mer pengar till fritidsgårdar och idrottsaktiviteter. Regeringen satsar totalt 70 miljoner på barn och ungas fritid i vårbudgeten. Det är bra, för att alla barn och unga oavsett om ens föräldrar kan åka utomlands på semestern eller inte, kan ha ett roligt och meningsfullt sommarlov. Pengar kommer också gå till mer idrott och kultur för barn och unga.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör skillnad för barn och unga på riktigt. Det är jämlikhet i praktiken.
Den 9 september väljer du om vi ska fortsätta med fler satsningar på barn och ungdomar eller om du vill ha stora skattesänkningar för de allra rikaste.
För mig är det valet självklart.

Frida Trollmyr, Kommunalråd med ansvar för kultur, fritid och folkhälsa

Sommartips till barn och unga i Malmö kan du hitta på:
malmoforever.se samt kulimalmo.se